lördag 23 april 2016

Gravidlista

Idag går jag in i vecka 21. Vilket betyder att jag har varit gravid i 20 veckor, och att jag numera har gått över halva graviditeten. Det är en stor milstolpe. Jag tänkte sammanfatta graviditeten såhär långt med en lista.

När fick du reda på att du var gravid? 

Sista december 2015

Vilken vecka var du i?

Vecka 4 (3+5)

Hur kände du?

Jag blev nog lite chockad, för jag trodde inte att det skulle visa två streck eftersom jag inte kände något alls. Jag blev barnsligt glad, och bara log hela dagen. Det var lite svårt på kvällen när vi var hos några kompisar att inte berätta, helst hade jag ju hoppat jämfota och ropat "Jag är gravid!" haha.

Hade du illamående i början?

De första veckorna, ingenting. Men sen började det smyga sig på, och till sist var det riktigt hemskt i flera veckor. Spydde inte så många gånger, men illamåendet var dygnet runt, värst på kvällarna och nätterna.

Har du mycket halsbränna?

Nej, inte mera som tur! Jag har haft halsbränna så det räcker åt hela Finlands befolkning. Hujja vad den var hemsk, ibland mycket värre än illamåendet. Den slutade helt för någon vecka sedan.

När kände du babyns första sparkar?

I vecka 16. Men först i 18-19 kände jag dem varje dag.

Är du orolig?

Nej. Jag kan bli lite orolig i väntrummet i väntan på ultraljud, men annars inte så mycket. Jag hoppas på det bästa. Det jag är mest orolig över är att jag ska behöva snittas, men det är inget jag lägger energi på. Inget jag kan göra åt, liksom.

Har du några cravings?

Från ca vecka 10 började jag få lite olika konstiga begär efter viss mat, men det byttes efter en dag, och det kunde gå en hel vecka utan något speciellt matbegär. Men sedan skulle jag plötsligt ha isglass, varje dag och helst flera om dagen. Det har börjat avta lite nu. Istället vill jag ha kryddgurka på mina smörgåsar, och så skriker min kropp efter mjölk ibland.

Sparkar bebisen mycket?

Ja, de senaste dagarna har den sparkat flera gånger om dagen, ungefär 10-30 minuter åt gången. Nu känner även Lennart med handen, och idag när jag hade handen på magen fick jag en rejäl buff.Vet du vad babyn har för kön?

Nej.

Trivs du som gravid?

Nej, inte egentligen. Men det är tredje gången, så jag visste ju på förhand att det kommer att vara riktigt jobbigt ibland. Då känns det faktiskt lättare. Hade jag trott att en graviditet är de bästa, mest silverglittriga månaderna i livet hade jag nog blivit knäckt! Jag var/är beredd på illamående, foglossning, halsbränna, att ligga vaken om nätterna, knappt kunna svänga sig i sängen i slutet, bli svullen osv. Så det är inte så usligt. Jag vet ju att det är värt det!

Har du fått Linea Negra (hormonranden på magen)?

Nej, inte ännu. Jag hade den båda förra gångerna, men den kan ju komma ännu.

Bristningar?

Bara från förra gången.

Hur önskar du att din förlossning ska se ut?

Åh, om man bara fick önska sig och så blir det så. Men okej, drömma kan jag ju. Den skulle få vara mellan 6-10 timmar lång. Den skulle få börja med värkar någon dag innan bf. Jag skulle kunna stå, duscha och röra på mig under större delen, och klara av att slappna av bra. Jag skulle inte behöva någon medicinsk smärtlindring. Krystningen skulle gå snabbt och enkelt, inga bristningar och babyn skulle vara alldeles perfekt.

2 kommentarer: